Donderdag 18 juni 2020

Esmay (23) en Lindsey (19) willen de ‘1,5 meterzomer’ leuker maken met hun creatieve picknickboxen

De zomer staat voor de deur, de coronamaatregelen worden langzaam versoepeld en het advies luidt niet langer ‘blijf binnen’, maar ‘vermijd drukte’. De zussen Esmay (23) en Lindsey (19) Versluis uit Haarzuilens zagen een kans en besloten ‘de 1,5 meterzomer’ in Nederland nog leuker te maken: ze begonnen hun eigen picknickbedrijfje Bubbly Bee.
De twee zussen zijn al hun hele leven ondernemend en noemen zichzelf echte ‘horecatijgers’. ,,We zijn allebei afgestudeerd aan de Hotelschool, maar konden door de coronacrisis geen passende baan vinden. We besloten dat het tijd was om samen iets op te zetten, waarmee we anderen blij kunnen maken”, vertelt Esmay. ,,Daarbij vroegen we ons af wat nou echt leuk is om in de zomer, in Nederland, te doen op anderhalve meter afstand. Het antwoord is volgens ons picknicken.” Zo ontstond het idee voor een slimme, duurzame en vooral zelfgemaakte picknickbox in meerdere soorten en maten: de Bubbly Bee Box.

Zaterdag 30 mei 2020

Crowdfunding voor ontvangstruimte moestuin bij Kasteel De Haar

'Het was echt even spannend hoe het opstarten van de tuinderij in corona-tijd er zou gaan uitzien', vertelt Simone Visser.
Zij is tuinder en coördinator van de moestuin, op de oude productiegronden van Kasteel De Haar. 'Zouden we een totale lockdown door de coronacrisis krijgen vanaf halverwege maart? Gelukkig niet! En daardoor konden we doorwerken. Met als resultaat dat we sinds begin deze maand dertig weken lang oogst kunnen aanbieden aan onze oogstdeelnemers.'
Maar wat is dat nu, een oogstdeelnemer? 'Dan heb je in feite een abonnement op de wekelijkse oogst van de tuin,' vertelt Simone. 'En die is zeer divers. In ons aanbod zitten verschillende groenten en een beetje fruit. Ik heb een teeltplan gemaakt met meer dan vijfenvijftig soorten. Want ben je oogstdeelnemer? Dan kun je tot diep in het najaar wekelijks je oogst ophalen.
Het oogsten gebeurt volgens de richtlijnen van het RIVM op ons land van wel 16000 m2 groot. 1,5 meter afstand houden lukt dus prima! Om er zeker van te zijn dat er niet te veel mensen tegelijk komen oogsten, boeken de deelnemers een tijdslot. Wij leggen aan het begin van de tuin altijd een ‘voorbeeldoogst’ klaar zodat aandeelhouders weten wat ze kunnen oogsten. Het is dan een kwestie van uit de grond halen of afsnijden.'
De filosofie achter het project is helder. 'We willen de historie en de verhalen van dit gebied weer tot leven wekken. Persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat mensen weer in contact komen met hun voedsel, het zelf uit de grond trekken en weten waar het vandaan komt. Je eet zo automatisch met de seizoenen mee. Het is fantastisch om te zien hoe enthousiast ook kinderen op de tuin rondlopen.
Aan het begin van de coronacrisis merkten we een stijging in het aantal aanmeldingen voor een oogstaandeel. Je voedsel van dichtbij halen en je lokale producenten steunen zijn belangrijker geworden. We hebben zelfs even een wachtlijst gehad, maar inmiddels hebben we iedereen toe kunnen laten.' En er zijn nog genoeg plannen rondom dit succesvolle project in Haarzuilens met zeventig vrijwilligers en acht stagiaires, die zich bezighouden met de oogst. 'We hebben op dit moment nog geen ontvangstruimte voor de bezoekers en vrijwilligers, maar dat hebben we wel heel hard nodig. Samen met de gemeenschap willen we de 15000 euro, die hiervoor nodig is, financieren', aldus Simone Visser over de crowdfunding, waar binnenkort meer bekend over wordt.
Meer weten over Moestuin De Haar? Oogstdeelnemer of vrijwilliger worden? Of meedoen aan de crowdfunding? Kijk dan op www.moestuindehaar.nl. Initiatievenfonds Wijkbureau Vleuten-De Meern steunt Moestuin de Haar met het gemeentelijk Initiatievenfonds. Stichting Moestuin De Haar heeft een plan ingediend. Dit is goedgekeurd en zo heeft de moestuin een bijdrage gekregen.

Maandag 25 mei 2020

Kasteel de Haar vanaf 1 juni weer open, tickets vooraf online kopen!

Op 1 juni gaan, na het openstellen van het park eerder deze maand, ook de poorten van Kasteel de Haar weer open. Het kasteel is er dan helemaal klaar voor om bezoekers conform de RIVM richtlijnen te ontvangen.

Op vrijdag 13 maart moest Kasteel de Haar als gevolg van de coronacrisis de deuren sluiten van het kasteel en het omliggende park. Sinds 8 mei is het park van Kasteel de Haar weer geopend voor bezoekers. In navolging daarvan is ook het kasteel klaar om bezoekers weer te ontvangen.
Online reserveren
Achter de schermen is alles in volle gang gezet om bezoekers ook in het kasteel op 1 juni weer welkom te heten. Zo is de looproute aangepast op de 1,5-meter-samenleving en worden bezoekersstromen gereguleerd door alleen online tickets te verkopen. Per dag is er slechts een beperkt aantal tickets verkrijgbaar. Voor bezoekers die een ticket hebben voor het kasteel betekent dit dat zij in alle rust en met 1,5 meter ruimte kunnen genieten van alle verhalen en weelde die Kasteel de Haar te bieden heeft. Tickets voor het park en voor het kasteel zijn verkrijgbaar via www.kasteeldehaar.nl

Vrijdag 22 mei 2020

Geen jaarlijkse Lentemarkt bij de Emmaus – maar wel weer geopend.

Jaarlijks organiseert Emmaus Haarzuilens op de laatste zaterdag van de maand mei een grote Lentemarkt. De opbrengsten van deze Lentemarkten gaan altijd naar mooie projecten. Vanwege het COVID-19 virus zal er dit jaar geen Lentemarkt zijn. De afgelopen 7 weken hebben we geen verkoop gehad. Als woon-werkgemeenschap hebben we wel doorgewerkt met het ophalen en sorteren van goederen en het verrichten van allerlei klussen om en aan het huis. En natuurlijk ook genoten van het mooie weer, met soms een BBQ en het spelen van een partijtje jeu de boules. Dit alles natuurlijk met de nodige restricties zoals opgesteld door het RIVM.
We zijn intussen ook weer geopend voor de verkoop: Iedere woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en iedere zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur bent u weer welkom bij ons.
In verband met de coronacrisis mogen er per uur niet meer dan 80 mensen op het terrein zijn. En moet de minimale afstand tussen mensen 1 ½ meter zijn. Daarom moet je je wel aanmelden om bij ons te kunnen winkelen. Stuur een email naar aanmeldenmarkt@emmaus-utrecht.nl en geef je tijdsvoorkeur op (woensdag: 13u-14u of 14u-15u of 15u-16u – zaterdag: 11u-12u of 12-13u).
In de afgelopen tijd hebben we organisaties zoals de Voedselbank Utrecht en Kleine Coronahulp financieel gesteund. De gevolgen van de coronacrisis treft juist vaak de kwetsbare mensen. En die willen wij graag steunen.
Voor meer informatie kunt u kijken opwww.emmaus-utrecht.nl

Vrijdag 22 mei 2020

Museum van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn gaat weer open!

Het museum van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn gaat per 2 juni weer open. 
Het museum, gevestigd in het rijksmonument De Broederschapshuisjes, Dorpsstraat 1 in Vleuten, werd afgelopen voorjaar door Leidsche Rijn Marketing opgenomen als "parel" van Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn (https://www.ontdek-leidscherijn.nl/parels/broederschapshuisjes/). Door de versoepeling van de COVID-19 maatregelen, kan ook het museum van de Broederschapshuisjes onder voorwaarden weer open. U kunt dan op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddagen (+ op de eerste zaterdag van de maand) weer genieten van een keur van schilderijen en maquettes over de geschiedenis van Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. Ook kunt u vragen stellen aan de aanwezige vrijwilligers. Maar wel allemaal onder de volgende voorwaarden:
  1. Kom niet als u verkouden of snotterig bent, of iemand in uw gezin verkouden is of koorts heeft.Uiteraard komt u niet als u last heeft van verschijnselen van COVID-19 of als er iemand in uw gezin daarvan last heeft;I.v.m de 1,5 meter regel, kunnen er maximaal 2 bezoekers binnen zijn;Bezoekers blijven in het museumgedeelte;U kunt spontaan komen, maar om er zeker van te zijn dat we ons kunnen houden aan de 1,5 meter vragen wij u zich aan te melden als u ons wilt bezoeken via bsh@histvervdmh.nl;Bij binnenkomst vragen wij u om uw handen te desinfecteren met het desinfecteermiddel. Toiletbezoek is niet mogelijk
Hopelijk zien wij u snel weer! 

Donderdag 7 mei 2020

Genieten van de blauwe regen achter Kasteel De Haar? Het mag weer!

Blauwe regen bloeit overvloedig op de pergola achter Kasteel De Haar in Haarzuilens. Vanaf vrijdag kunnen bezoekers weer van het park genieten. Dan heropent het na enkele weken de deuren voor het publiek.
Daarvoor zijn speciale coronamaatregelen genomen: een spontaan bezoek zit er niet meer in. Vooraf moeten online kaarten besteld worden, die voor een bepaalde periode toegang geven tot het 55 hectare grote park. Zo wil het kasteel te grote drukte voorkomen, vooral bij de kassa, met alle besmettingsgevaar van dien. Overigens wordt alleen het park weer opengesteld. Het kasteel blijft voorlopig gesloten. De doolhof is alleen toegankelijk voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Maandag 27 april 2020

Elfia Haarzuilens ging afgelopen weekend niet door, maar daar weet deze familie wel raad mee: ‘Dit waren onze leukste coronadagen tot nu toe’

Festival Elfia in kasteel De Haar in Haarzuilens in Utrecht is voor fantasyliefhebbers hét evenement van het jaar. Maar door het coronavirus was natuurlijk ook deze bijeenkomst afgelopen weekend afgelast. Mireille Simonek (35) uit Spijkenisse baalt als een stekker dat Elfia dit jaar niet doorgaat en maakte er daarom maar een ‘at home’- editie van. 
Simonek gaat al achttien jaar ieder jaar samen met haar man, ouders, zus en zwager naar Elfia in Haarzuilens. Ze zijn er zelfs vrijwilliger en werden al twee keer uitgeroepen tot ‘koningspaar’. Voor hen is dit hét feest van het jaar, waar ze samenkomen met andere liefhebbers van mystieke wezens, fantasie- en sprookjesfiguren. ,,Altijd als ik het kasteel zie, sinds jaar en dag, moet ik een klein traantje laten. Het hele kasteel ontroert mij. Het is gewoon thuiskomen.”

Tinkerbell
Simonek begint al een jaar van tevoren met het kiezen van een personage voor het volgende jaar en het maken van de kostuums. Dit jaar zou dat Tinkerbell zijn. ,,Mijn leven is een beetje Elfia. Het is mijn dagelijkse hobby. Nu het niet doorgaat, voelt het als een soort jetlag. Opeens hoef ik me niet voor te bereiden.”
Ze vindt het ‘triest’, ‘jammer’ en ‘goed balen’ dat het feestje niet doorgaat en zij en haar familieleden hun vrienden niet zien. ,,Het is bijna niet uit te leggen, maar het voelt echt als een familie. Zo hecht is iedereen.”

Woensdag 19 februari 2020

Kasteel de Haar is straks te bewonderen op zilveren dukaat

Kasteel de Haar in Haarzuilens wordt vereeuwigd op een zilveren dukaat. De munt maakt deel uit van een speciale Nederlandse Kastelenreeks die de Koninklijke Nederlandse Munt binnenkort uitbrengt. Op Kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland, werd dinsdag het startschot gegeven voor deze nieuwe serie in het bijzijn van conservator Katrien Timmers en directrice van Stichting Exploitatie Kasteel de Haar Anetta de Jong. 

Haarrijn

Een plek waar u dorps en landelijk kunt wonen maar wel in een prettige nieuwbouwwoning of appartement. Perfect aangesloten op de A2 en met de prachtige Haarrijnseplas naast de deur. Dat is wonen in Haarrijn.
Wonen aan de Haarrijnseplas
Water en groen bepalen de sfeer van Haarrijn. Landelijk maar met veel variatie. Met veel openbare ruimte, ruime kavels met twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen, appartementen op het strand en woningen direct aan en op het water. Ook is er ruimte voor het bouwen van uw droomwoning op een vrije kavel. In Haarrijn liggen goede kansen om energieneutraal of energieleverend te bouwen. Uiteindelijk komen er maximaal 650 woningen in Haarrijn. Tussen de woonbuurt en de A2 komt een klein bedrijventerrein (12 ha.) met geluidswering.
Haarzuilens.net, is bedoeld om informatie te geven over alles wat te maken heeft met het dorp Haarzuilens of de bewoners. Zo is er in het hoofdstuk Historie een onderdeel met oude verhalen. Deze zouden wij graag willen aanvullen met verhalen van mensen die bijvoorbeeld in Haarzuilens hebben gewoond, gewerkt of iets hebben mee gemaakt wat leuk, interesant of als een stukje geschiedenis toegevoegd kan worden. Mocht u belangstelling hebben om uw verhaal terug te vinden op de Haarzuilens.net site, stuur ons dan een email naar:

Gegevens Haarzuilens

Klik voor info

Klik op de afbeelding voor meer info.