Vrijdag 18 en Zaterdag 19 juni  2021

Honderden mensen verkleed naar Haarzuilens: Elfia strijkt tóch weer neer bij kasteel De Haar

Fantasy festival Elfia gaat door. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni worden de kasteeltuinen van De Haar in Haarzuilens omgetoverd in de magische sfeer van eind 19de eeuw en is iedereen met (of zonder) passend kostuum welkom voor een wandeling. 
Afgelopen jaar moest het festival als gevolg van de coronamaatregelen een jaartje overslaan. Voor dit jaar zijn nog een paar honderd kaarten beschikbaar voor het buitenevenement, zo meldt de organisatie. Die denkt de veiligheid van bezoekers te kunnen waarborgen door te werken met tijdsloten, maatregelen om afstand te houden en een gezondheidscheck vooraf. Van een toegangstest is geen sprake, benadrukt het festival.
,,Het wordt een kostuumwandeling door de kasteeltuinen en hopelijk, als het mag van de regels, door het kasteel en de kapel". aldus een woordvoerster. ,,Bezoekers zullen een route volgen en hier acteurs tegenkomen en steeds dichter bij het ontrafelen van het mysterie komen.”

Zomerdag
Elfia vond in 2019 voor het laatst plaats, voor de 27ste keer. De laatste jaren trok het kostuumevenement zo’n 15.000 bezoekers naar Haarzuilens. Twee zomerdagen lang wordt het historische landgoed de afgelopen decennia al ondergedompeld in de sfeer van elfen, draken en andersoortige fantasyfiguren. Duizenden verklede bezoekers trekken langs om te zien en gezien te worden.

Maandag 31  mei 2021

Geef de baron en barones van De Haar
weer glans

Eén van de dingen die het Utrechtse Kasteel de Haar zo uniek maakt, is de ongekende weelde en de on-Nederlandse luxe die het kasteel uitstraalt, zowel van binnen als van buiten. Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt en zijn, puissant rijke, vrouw Barones Hélène de Rothschild verzamelden tijdens hun flamboyante leven een indrukwekkende collectie bijzondere kunstobjecten. Twee pronkstukken van deze collectie - de portretten van Etienne en Hélène - hangen prominent in de oogverblindende Balzaal. Deze portretten zijn hun glans in de afgelopen eeuw verloren en moeten nodig gerestaureerd worden.
Kasteel de Haar is, net als ieder museum, getroffen door de Coronacrisis en heeft geen middelen meer voor restauratie van deze portretten. Daarom start Kasteel de Haar, in samenwerking met het Prins Bernard Cultuurfonds, een mobiele collecte. Elke donatie, groot of klein, is welkom.
Het werd hét levenswerk van baron Etienne van Zuylen van Nijevelt: de herbouw van het vervallen familiedomein De Haar. Dankzij het fortuin van zijn echtgenote Hélène de Rothschild en de ideeën van meesterarchitect Pierre Cuypers ontstond een groots kasteel met ongekende luxe en weelde. De baron en barones brachten bovendien indrukwekkende relaties mee naar Kasteel de Haar. Een unicum in Nederland, waar we tot op de dag van vandaag van mogen genieten. Niet verwonderlijk dus dat de portretten van de baron en barones prominent in de Balzaal van het kasteel hangen. 
De staat van de schilderijen doet de baron en barones geen eer aan. De lijsten zijn kromgetrokken, het doek ribbelt en honderd jaar vleermuizenurine heeft de verf en het vernis geen goed gedaan. De schilderijen moeten nodig schoongemaakt en gestabiliseerd worden om verder verval te voorkomen.  
Van 28 mei tot en met 5 juni doet Kasteel de Haar mee aan de jaarlijkse actie van het Prins Bernard Cultuurfonds. In totaal collecteren 1182 organisaties in het hele land om geld op te halen voor cultuur en natuur. Kasteel de Haar wil met dit geld de portretten van de baron en barones weer glans geven. Het geld zal besteed worden aan de restauratie van deze bijzonder portretten.  

Woensdag 26  mei 2021

The Traveling Farm Museum begint met de tours door Leidsche Rijn, Haarzuilens en Vleuten

Een participatief mobiel museum dat agrarisch erfgoed in Leidsche Rijn verkent om kennis en vaardigheden te cultiveren voor ecologisch, veerkrachtig samenleven.
Een Travelling Farm Museum tour bevat een bezoek aan thematische plekken rondom dit project, welke plaatsvindt tijdens een collectieve fietstocht van het depot naar de bestemming(en). De tours worden begeleid door diverse kunstenaars en pedagogen van The Outsiders. Ondanks de corona-restricties hebben we zo toch een manier gevonden om veilig verbinding te maken met nieuwsgierige buurtbewoners.
Gedurende de hele zomer had het museum regelmatig rondleidingen in de omgeving van Leidsche Rijn. Terwijl het museum zich blijft verplaatsen zal het zich elk jaar blijven ontwikkelen om kennis en vaardigheden uit te wisselen, met name op het gebied van het verbouwen en koken van voedsel, en om de verhalen te cultiveren van de eens uitgestrekte landbouwgrond die nu veranderd is in een nieuwe woonwijk.
Kinderen, jongeren en de rest van de buurtbewoners - voedselproducenten, tuinders en bierbrouwers, telers en chef-koks - laten wij kennismaken met lokale historici, ingenieurs, ondernemers, onderzoekers en kunstenaars om de verhalen van vergeten vaardigheden te verzamelen voordat deze vergeten worden in de collectieve praktijken en geesten van dit landbouwgebied, wat zich in stedelijke transitie bevindt.

Openbare rondleidingen (2021)
3 juli Tour naar Moestuin de Haar
Aanmelden is verplicht en kan via tfmdepot@gmail.com. Onze tours zijn gratis en voor iedereen togankelijk. Max. aantal bezoekers 15. 

Woensdag 19  mei 2021

Buiten onderwijs in Moestuin De Haar

De Sint Bonifatiusschool in Haarzuilens staat voor sterk onderwijs in het groen. Niet alleen omdat de school in een prachtige groene omgeving staat, maar vooral ook omdat zij echt werk maakt van het onderwijs buiten. Hiertoe is de school een samenwerking aangegaan met Moestuin De Haar, waar de kinderen zelf gaan tuinieren. Het eerste bezoek was leuk en leerzaam!

Gezonde en groene samenwerking
De Sint Bonifatiusschool is sinds begin dit jaar oogstdeelnemer in Moestuin De Haar. Dat wil zeggen dat kinderen er zelf groenten, bloemen, kleinfruit en kruiden kunnen verbouwen volgens de principes van de biologische landbouw. ‘Wij onderscheiden ons door sterk onderwijs in het groen en daar sluit dit project naadloos bij aan”, aldus juf Jorinde, docent groep 3 en 4. “Het is zo leerzaam om te zien hoe alles groeit en bloeit, om van begin tot eind te zien waar hun eten vandaan komt en wat erbij komt kijken voordat eten op je bord ligt. Alle groepen gaan hier naartoe, en we gaan telkens in een andere samenstelling. Zo leren de kinderen ook samenwerken met kinderen van een andere leeftijd.”

Van oliebol tot overall
De leerlingen zijn tijdens hun bezoek gestoken in prachtige overalls. “Met de nieuwe overalls kunnen de kinderen lekker tuinieren, en maakt het niet uit als ze een beetje vies worden.” zegt juf Corrie, docent van groep 1 en 2 aan de Sint Bonifatiusschool.
De overalls zijn aan de school geschonken door Stichting Haarfijn en de Kermis-Oranjevereniging Haarzuilens. Samen hebben zij op 31 december 2020 vrijwillig oliebollen gebakken en daarmee 1800 euro ingezameld voor de school. Het Ondernemersfonds afdeling Haarzuilens had hiervoor de ingrediënten beschikbaar gesteld. “Wij zijn er erg blij mee en dankbaar voor!”, besluit juf Corrie.

Dinsdag 4  mei 2021

Pubers steken droog gras in brand:
100m2 gras in de as bij Vleuten/ Haarzuilens

Een flink stuk land tussen de Thematerweg en de Haarrijnseplas in de buurt van Vleuten en Haarzuilens is vanavond afgebrand. Volgens de wijkagent gebeurde dat toen een paar tieners wat droog gras in brand staken. Het gaat volgens de politie om zeker 100m2.

De wijkagent doet via Twitter verslag van het gebeuren. Hij of zij vraagt zich af of het voor de jongens misschien 'lastig was, om even een paar tellen na te denken toen ze het droge gras in de fik staken?'

Ze zijn op zoek naar vier of vijf jongens, tussen de 12 en 13 jaar oud, waarvan er eentje op een witte mountainbike reed. 

Dinsdag 20 april  2021

Opening Boni Mini Bieb in Haarzuilens

  Lezen is voor iedereen heel erg belangrijk, zeker voor het leren op school. Daarom is Haarzuilens sinds afgelopen week en zwerfboekenkast rijker; de Boni Mini Bieb. Iedereen kan hier boeken in leggen, zodat kinderen deze gratis mee naar huis kunnen nemen om te lezen. Als ze uit zijn, doe je ze er weer in terug zodat andere kinderen er ook van kunnen genieten. De Boni Mini Bieb vind je bij de St. Bonifatiusschool op de Brinkstraat 4 te Haarzuilens.
Lezen, leren, duurzaamheid en delen
Meester Sanne Kuijt: “Lezen is enorm belangrijk. Als die basis goed zit bij een kind, kan het kind ook makkelijker leren. Want wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Het helpt een kind ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen. Daarnaast werkt het ontspannend en heeft het ook een grote invloed op de taal-spraakontwikkeling. En dat stimuleren wij natuurlijk graag op onze school.” Juf Corrie Hijlkema vult aan: “De Boni Mini Bieb stimuleert kinderen niet alleen om te lezen, het leert ze ook om te delen en duurzaam om te gaan met spullen. Daarom zijn wij ontzettend blij met deze prachtige Boni Mini Bieb!”
Opening door oudste en jongste leerling
Op 14 april jl. was het zover, de Boni Mini Bieb werd geopend door de oudste en jongste leerling van de school. Een blijde gebeurtenis! “Wij hopen dat veel kinderen van de Boni Mini Bieb gebruik maken!” aldus een trotse Sanne en Corrie.

Mooie samenwerking
Sanne vervolgt: “Deze zwerfboekenkast is tot stand gekomen door een mooie samenwerking. Ik sprak over de wens van de St. Bonifatiusschool voor een mooie zwerfboekenkast met Stichting Haarfijn. En zo ging het balletje rollen. De beste timmerman en de beste schilder uit Haarzuilens hebben deze zwerfboekenkast gemaakt, geschilderd en beletterd en zo kwam de Boni Mini Bieb tot stand. Uiteraard voorzien van het rood-wit van Haarzuilens. Het groen is een mooie verwijzing naar het “Sterk onderwijs in het groen”, waar onze school voor staat.” 

Zondag 28 februari 2021

Emmaus Haarzuilens steunt projecten met €156.000

Emmaus Haarzuilens heeft in 2020 ruim €156.000 aan projecten gedoneerd. De steun is vooral besteed aan kleinschalige projecten in binnen- en buitenland die gericht zijn op zelfredzaamheid. Dit jaar was er speciale aandacht voor corona-gerelateerde doelen.
Zo ging financiële hulp naar Stichting Kleine Coronahulp en het steunfonds van Emmaus International. Dit laatste dient om Emmausgroepen wereldwijd te helpen voortbestaan nu lockdowns de verkoop van tweedehands goederen stilleggen of stilgelegd hebben. Ook ging een bedrag naar een Keniaanse school om de lerarensalarissen te kunnen betalen toen de scholen gesloten waren. Dichter bij huis ontvingen organisaties die zich voor de lokale gemeenschap inzetten een donatie, zoals de Dierenweide in Vleuten en Voedselbank Utrecht (i.s.m. lokale sportverenigingen). Op de website staat een overzicht van de projectensteun 2020: 
https://emmaus-utrecht.nl/nieuws/gesteunde-projecten-2020-emmaus-haarzuilens-en-utrecht
De inkomstenbron van woonwerkgemeenschap Emmaus, sinds 1966 gevestigd op Eikstraat 14 in Haarzuilens, is de verkoop van tweedehands goederen. Naast geld, genereert de kringloopbedrijvigheid een zinvolle tijdsbesteding voor bewoners van de woongroep en tientallen vrijwilligers. Bewoners leven op basis van kost, inwoning en zakgeld. Hierdoor kan Emmaus Haarzuilens financieel onafhankelijk zijn en bovendien vele projecten en organisaties steunen.  Gelukkig kon in 2020 genoeg omzet worden gemaakt om de projectenpot te vullen, ondanks de tijdelijke sluiting en andere coronamaatregelen.

Ook op deze plekken in en rond de stad Utrecht komen misschien grote windmolens

Naast de polder Rijnenburg zijn er volgens Utrecht meer plekken in de stad geschikt voor de komst van grote windmolens. Het college van burgemeester en wethouders denkt aan Lage Weide, het Utrecht Science Park, de Voordorpse polder en het Noorderpark. In het buitengebied ten westen van de stad wordt gedacht aan: Ockhuizen, Haarzuilens en polder Bijleveld.

Haarrijn

Een plek waar u dorps en landelijk kunt wonen maar wel in een prettige nieuwbouwwoning of appartement. Perfect aangesloten op de A2 en met de prachtige Haarrijnseplas naast de deur. Dat is wonen in Haarrijn.
Wonen aan de Haarrijnseplas
Water en groen bepalen de sfeer van Haarrijn. Landelijk maar met veel variatie. Met veel openbare ruimte, ruime kavels met twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen, appartementen op het strand en woningen direct aan en op het water. Ook is er ruimte voor het bouwen van uw droomwoning op een vrije kavel. In Haarrijn liggen goede kansen om energieneutraal of energieleverend te bouwen. Uiteindelijk komen er maximaal 650 woningen in Haarrijn. Tussen de woonbuurt en de A2 komt een klein bedrijventerrein (12 ha.) met geluidswering.
Haarzuilens.net, is bedoeld om informatie te geven over alles wat te maken heeft met het dorp Haarzuilens of de bewoners. Zo is er in het hoofdstuk Historie een onderdeel met oude verhalen. Deze zouden wij graag willen aanvullen met verhalen van mensen die bijvoorbeeld in Haarzuilens hebben gewoond, gewerkt of iets hebben mee gemaakt wat leuk, interesant of als een stukje geschiedenis toegevoegd kan worden. Mocht u belangstelling hebben om uw verhaal terug te vinden op de Haarzuilens.net site, stuur ons dan een email naar:
Kasteel de Haar, door Wiebe de Jager

Gegevens Haarzuilens

Klik voor info

Klik op de afbeelding voor meer info.

De Sint Bonifatiusschool in Haarzuilens De Sint Bonifatiusschool in Haarzuilens in Haarzuilens houdt op zaterdag 5 juni van 10.00u tot 12.00u een open ochtend. Ontmoet de leerkrachten, stel al je vragen en stel al je vragen, doe een rondleiding en praat met leerlingen en ontdek wat sterk onderwijs in het groen’ precies inhoudt.